Make backup not war

Razmišljaš o novom i svom start-up-u, projektu, realizaciji ideje, razmišljaj pritom o backup-u svojih misli!

Zašto backup? Imam „sve u glavi“

Zapitao/la bi se koliko je bilo poduzetničkih duša koje su načelno imale sve što su trebale za pokretanje svog poslovnog pothvata, bez da je ijedna bilješka bila upisana „crno na bijelo“. Ipak, stara poslovica ima svoju svrhu „organizacija je pola posla“.

Backup u ovom smislu riječi smatra se – sigurnosnom kopijom tvojih misli – koje ćeš zapisivati svaki dan kao svoju #musthave check listu i biti joj dosljedan/dosljedna.

Tvoj „backup“ biti će mali gonič kojem ćeš služiti i odraditi pravu šihtericu u toku dana. Naime, kontrolna lista broji učinkovitost u više kategorija. Ovaj mali softver „vlastite inspekcije“ stvara priličnu produktivnost jer takvom listom brže obavljate zadatke i to s malo ili nimalo pogrešaka
čime se stvara i radnička učinkovitost.

Delegacijom zadataka od većih prema manjima čini našoj savjesti ugodu zbog osjećaja sigurnosti kako će svi zadaci biti obavljeni. Prema tome, ovaj konfiguriran kontrolni spis svih zadataka ostavlja pisani trag da nijedan korak u procesu neće biti preskočen ili zaboravljen.

Drži se one nove – „Make backup – NOT WAR!“

Zamisli velike sustave da nemaju sve stvorene programske alate s kojima selektiraju sve podatke nabavke, sortiranja, skladištenja, isporuke i ostalih zapisa. To je onaj trenutak kada ti pošta pošalje informaciju „zagubili smo vaš paket!“ Netko u toj cirkulaciji podataka nije vodio evidenciju, nije vodio sigurnosnu kopiju svojih misli!

Backup je vrlo vjerojatno ostao samo u glavi zbog drugih bitnijih dnevnih aktivnosti i zadataka bilo dostavljača, osoblja prilikom istovara, skladištara… krivimo poštu, krivimo državu, stiže ljutnja i ratujemo sa samima sobom. Proći će i dani, možda i mjeseci za sretne vijesti, ali nemoj biti na njihovom mjestu.

Praćenje kontrolne liste znači manje stresa. Imaš more planera, bilježnica, notebook-ova na tržištu. Osobno to činim već punih 5 godina i svake godine počastim se nekom novom bojom svog dnevnika rada (ove godine privukla me zelena) Svladaj uspješno korištenje kontrolnog popisa i iskoristi više svog fokusa i mozga za kreativnost zbog koje pokrećeš ono što voliš!

Pretvori 80:20 u 20:80!

Sada kada ne „ratuješ s državom“ ili samim sobom, ali i svima koje bi mogao proklinjati u nizu neodgovornosti, ne budi dio njihova tima – make backup, no war!

Zapamti kako svaki početak iziskuje više naprezanja ne bi li stigao do cilja. U početku svakog poslovnog plana ili pokretanja poslovanja će omjer tvojih zadataka check liste i rada onog što voliš biti 80:20. To znači kako ćeš 80% dnevnih zadataka posvetiti obaveznoj birokraciji (primjerice česti posjeti banci, knjigovodstvu i slično), administraciji (kategoriziranje ugovora i slično), sortiranju papirologije do rješavanju obaveza klijenata, pisanju onog što oni inzistiraju, rješavanju zadataka koje oni zahtijevaju, sastanci i pregovori, nabavka i ostale teže – diktatorske check liste. Ima svijetla na kraju tunela – u toku dana stići će i taj dio – tvojih 20% onoga što voliš raditi – objaviti sliku na društvenim mrežama, dovršiti proizvod koji si napravio/la, a koji ti ispuni dušu kao šlag na torti. Zaboravit ćeš u trenu sve one prethodne teže obaveze.

Ne brigaj, ovaj omjer će se promijeniti i ići će s vremenom u tvoju korist! Budi backup-u dosljedan/a.! Vidjet ćeš kako check lista ima svoju veličinu i „ograničenje“ s kojim možeš hendlati unutar radnog vremena, a taj ćeš svoj mali softver ubrzati jer ćeš sve stavke onih gore navedenih 80% dnevnih zadataka prilično brzo usvojiti. Time se stvara više vremena za druga napredovanja, kao i omjer zadovoljstva u radu onog zbog čega si odlučio/la pokrenuti svoj posao iz snova.

Backup se isplatio and rest in peace! 😉

Autor: Marija Barišić, voditeljica digitalnih komunikacija

Sviđa vam se ovaj članaK?

Share on facebook
Podijeli na Facebooku
Share on email
Pošalji mailom
Share on linkedin
Podijeli na LinkedIn
Share on print
Isprintaj članak

Komentiraj